Handla begagnat för miljön

Under bara ett halvår förbrukar varje västerländsk privatperson hela årets resurser. Vi hade med andra ord behövt konsumera hälften så mycket om jorden ska ha en chans att tillgodose alla invånare. Detta beror på att vi kör bil, åker flygplan, slänger mat och konsumerar allt för mycket nytt. Att handla begagnat är därför ett av de bästa miljövalen du kan göra. På second hand kan du hitta allt möjligt. Möbler, husgeråd och kläder är vanliga produkter som går att handla second hand. När du köper begagnat bidrar du till att saker som skulle ha slängts och hamnat på sopberget istället får ett nytt liv.

Begagnat mode ger en mer spännande garderob

Begagnat och hur du hittar de bästa föremålen

Att handla begagnat är inte svårt, men det skadar inte att vara smart om man vill hitta de allra bästa föremålen. Idag finns det en rad platser där du kan köpa begagnade saker och därmed också minska påverkan på vårt jordklot. Förutom de traditionella second hand-affärerna har det på senare år dykt upp en hel del nya möjligheter vad gäller att hitta second hand. Man kan till exempel gå med i de många lokala köp- och sälj-grupperna som finns på Facebook.

Man kan också hitta begagnat på Blocket och på tidningarnas köp- och sälj-sidor. Ett tips är att slå ett öga på dessa varje dag eftersom utbudet ständigt förändras, på så sätt riskerar du inte att missa någon riktig pärla. Tänk också på att själv sälja sådant du inte behöver längre. Istället för att bidra till det stora sopberget blir du då både av med oönskade prylar och får extra klirr i kassan. Det mesta fungerar att köpa second hand, men det finns några undantag som gör mer skada än nytta för miljön.

Saker som inte är bra att köpa begagnade

Den nya soffan, köksmöbeln eller klänningen köper du med fördel begagnat och lätt. Nu finns det ju till och med möjlighet att Betala med kontokort eller Swish på loppisen vilket gör köpet ännu smidigare. Det finns dock några tillfällen då det är ett sämre miljöval att köpa äldre prylar. Detta gäller till exempel vitvaror så som kylskåp och frysar. Anledningen till detta är att äldre modeller kan innehålla ämnen som är sämre för miljön. Rekommendationen är att byta ut dessa vitvaror var sjunde år eftersom teknikutvecklingen går fort och modellerna blir allt miljövänligare.

En annan sak som är sämre att köpa begagnat är äldre plastleksaker. Dessa innehåller ofta ämnen som varken är bra för miljön eller små barn. I övrigt går det mesta att hitta på second hand. Kom också ihåg att du kan göra om de saker du hittar, kanske kan du måla om de eller så kan en pryl få ett helt nytt användningsområde. Bara din fantasi sätter gränser. Det är nästan alltid ett bättre val att köpa äldre prylar, på så sätt slipper de slängas och nya saker produceras, vilket är två saker som sliter på miljön.

Fler borde köpa begagnat

Tänk om fler satsade på att köpa begagnat. Så mycket resurser vi skulle spara, både på produktion och sophantering. Vi har bara en enda jord och den måste vi ta hand om. Det innebär att vi inte kan konsumera hur mycket nytt som helst. Kom ihåg att det mesta vi köper går igenom en tillverkningsprocess som slukar energi. Om vi köper äldre saker behöver färre nya produceras och jorden mår på så vis bättre. Dessutom är äldre saker oftast både mer charmiga och personliga än massproducerade dussinvaror. Detta är ett skäl så gott som något att börja botanisera i loppishyllorna!